BLOG - burn-out

BLOG: De impact van burn-out op partner en kinderen

Het is een onderwerp dat tegenwoordig niet meer uit de media te houden is: burn-out. Je zou bijna denken dat het een “hype” aan het worden is! Ik vind het in ieder geval een opmerkelijk fenomeen dat er door de “publiciteit” – forgive me the word – iedereen het woord vlot in de mond neemt. Bovendien heeft iedereen er zijn eigen, al dan niet onderbouwde, mening over. Daarom heb ik besloten om – gespreid over enkele weken – mijn ervaringen over burn-out te delen!

Er zijn voldoende artsen die zich bezig houden met burn-out. De medische industrie draait op volle toeren en wellicht is men op diverse fronten bezig hét medicijn te ontwikkelen waarmee men in de toekomst burn-out beter zal kunnen behandelen. Ik durf hier absoluut niet zeggen voorkomen, want dat is iets dat nog ver weg is denk ik. Vooralsnog zal er niet onmiddellijk een toverpil op de markt gebracht worden die ons immuun maakt voor burn-out!

Volgens mij zijn er 2 zaken die een keer extra aandacht verdienen. “Dringend aandacht nodig hebben” zou juister zijn! Vandaag wil ik het hebben over het gezin van de burn-out patiënt: partner en kinderen.

De impact van iemand met burn-out op het hele gezin, daar wordt in feite veel te weinig over gesproken. Ik heb het dan over dat gezin waar plots dé factor die het gezin jaren gedragen heeft op non-actief komt te staan. Partner en eventueel kinderen willen of kunnen dit, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, niet altijd begrijpen. Ze snappen niet wat er aan de hand is, ze zijn bang omdat het zo lang duurt en stellen zich allerhande vragen over de toekomst. Dikwijls tonen ze zich, onder impuls van papa/mama, grootouders en familie zeer sterk en proberen ze zo goed mogelijk de rol van de burn-out patiënt over te nemen. Daar krijgen ze complimenten voor en zo wordt er soms een zeer lange periode verder gedaan. De vragen en angsten blijven en, afhankelijk van de duurtijd van de ziekte, zie je dan soms al problemen opduiken bij kinderen. Ze vertonen plots onaanvaardbaar gedrag, ze ontwikkelen eetstoornissen, ze zijn boos omdat niks nog normaal is, etcetera.

Bij On-y-go kan u terecht voor begeleiding van kinderen, ook in de problematiek omtrent burn-out, indien je aanvoelt dat het niet goed gaat. Aarzel niet en schakel zeker een hulplijn in? Het kan zoveel ellende voorkomen en hier is echt onvoldoende aandacht voor in deze snelle maatschappij, waar het sowieso al geen sinecure is als je gedurende maanden jezelf op non-actief moet zetten omdat je niet meer kan!

Voor verdere info over wat wij voor u kunnen betekenen staan wij zeer graag tot uw beschikking. Volgende keer wil ik het hebben over re-integratie in de arbeidsmarkt!

Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via Facebook en Twitter.

Posted in Nieuwsberichten.